Wij zijn natuur
21939
post-template-default,single,single-post,postid-21939,single-format-standard,qi-blocks-1.1,qodef-gutenberg--no-touch,stockholm-core-2.3.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.7,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22048

Wij zijn natuur

Ohhh man die herfst en winter… Ik háátte ze, hartgrondig ook. Maar sinds ik het bestaan weet van de energetische seizoenen, kan ik inmiddels iets beter met ze dealen. Dit wordt nu mijn derde winter waarin ik bewuster meebeweeg en het lukt me steeds een beetje beter. Het idee is op zich vrij simpel, maar wij zijn in deze maatschappij nogal losgeslagen van deze natuurlijke ritmes. 

Oké, minicollege: wij zijn natuur, en de natuur beweegt mee in de cycli van de seizoenen. In de Chinese geneeskunst kennen ze er vijf: lente, zomer, nazomer, herfst en winter. 21 juni is het hoogtepunt van yang, 21 december het hoogtepunt van yin. Yin vraagt veel meer om vertraging en naar binnen keren, waar yang de tijd is van expansie en bloei. Als je hier in meebeweegt, zul je waarschijnlijk merken dat dit heel logisch voelt. 

De herfst is dé tijd om, net als de natuur doet, los te laten wat je niet meer dient. Maak ruimte, graaf en wroet. En met wat er overblijft, kun je de winter door (deze begint energetische gezien al bijna). Er lijkt misschien niets te gebeuren in de winter, maar onder oppervlakte leeft er nog vanalles: teruggetrokken, klein, helemaal in de kern. Vanuit deze kern kunnen er in de lente heel voorzichtig en langzaam weer nieuwe dingen groeien. En hoera voor de liefhebbers van dit seizoen: deze begint dus al rond 6 februari. Daar wordt ik elk jaar dan wel weer blij van. 

Abacadabra of volg je me? 

Weer je hier meer over weten, volg dan vooral mindfulmagic.nl

Foto: Nicoline Rodenburg Fotografie